Voordelig je rentemiddeling inschatten om je maandlasten te naar beneden te krijgen

hypotheek
Je hypotheek is maximaal 104% van de verkoopwaarde (ook wel vrije verkoopwaarde genoemd), eventueel verhoogd met de overdrachtsbelasting van 6%. Hierdoor kan er dus hooguit 110% worden bijgeleend bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw is er geen overdrachtsbelasting dus dan komen we uit op 104%.

Bij een restauratie moet de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) na verbouwing worden vastgesteld en dan geldt ook de 104% welke eventueel weer te vermeerderen is met de overdrachtsbelasting.

De hypotheeklening is doorlopend afhankelijk van het salaris. De mogelijkheden die banken tot nu toe hadden om af te wijken van de inkomensnorm worden gelimiteerd.

De hoogte van rente blijft van nut om de maximale lening te berekenen. Hoe hoger de rente is hoe geringer er geleend kan worden. Bij een rentevastperiode van minder dan 10 jaar wordt er gerekend met de vastgestelde toetsrente, welke voor het tweede kwartaal 2011 op 5,8% staat. Kiest u ervoor om de hypotheek 10 jaar of langer vast te zetten dan wordt er met de echte rente getoetst welke u gaat afdragen. De gekozen rentevastperiode heeft dus effect op de maximaal mogelijke hypotheek. Ook wordt er in de berekening van wat je maximaal mag lenen uitgegaan dat je alles aflost, ook als je kiest voor een deel aflossingsvrij.

De maximale aflossingsvrije hypotheek mag maximaal de helft van de prijs van de woning zijn. De rest dient langzamerhand of na 30 jaar ineens worden afgelost. Wordt er gekozen voor een aflossing opeens na 30 jaar, met bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek of kapitaalverzekering, dan dient dit te worden verpand aan de bank. Let er hierbij wel op hoelang u nog renteaftrek heeft of wanneer u met pensioen gaat, het kan verstandig zijn om de termijn van 30 jaar te verkorten.

Bij iedere nieuwe hypotheek, bij dezelfde (info) of bij een verschillende bank, wordt voor de hoogte van de verplichte aflossing en opbouw van vermogen rekening gehouden met de eerdere hypotheek.

De fiscale aftrek van hypotheekrente blijft voorlopig onveranderd. De rente voor leningen die gebruikt zijn voor de eigen woning blijven gewoon aftrekbaar. De overwaarde van uw oude huis (eigenwoningreserve) dien je dan wel te gebruiken voor uw nieuwe woning.
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Voordelig je rentemiddeling inschatten om je maandlasten te naar beneden te krijgen”

Leave a Reply

Gravatar